
Satın aldığınız ürünün tazeliğini nasıl anlıyorsunuz?
Mayıs 8, 2024
Meyve Seçerken Tarımda Uzman Tavsiyeleri
Mayıs 9, 2024Sebzeler beslenmemizin önemli bir parçasını oluşturur. İçerdikleri antioksidanlar sayesinde sağlığımızı korurlar. Ancak sebzelerin taze olarak tüketilmesi, içerdikleri besin değerlerinden en iyi şekilde faydalanmamızı sağlar. Bu nedenle, sebzelerin tazeliğini nasıl anlayabileceğiniz konusunda bilgi vermek istiyoruz.
DOMATES:
Domatesler tam olarak olgunlaşmadan toplandığında, gerçek lezzetlerine ulaşamazlar. Domates satın alırken tamamen olgunlaşmış, güzel kokulu olanları tercih etmelisiniz. Koklayarak da kontrol edebilirsiniz; güzel kokulu domatesler genellikle en lezzetlileridir.
BİBER:
Canlı renkte, incecik ve çıtır çıtır ses çıkaran biberleri tercih etmelisiniz. Sert ve çok büyük olanlar genellikle kartlaşmış veya hormonlu olabilir.
KEREVİZ:
Yaprakları yeşil, diri ve kahverengi lekesiz olmalıdır. Ağır olan kerevizler genellikle içi dolu ve liflidir. Köklerini ve yapraklarını buzlukta saklayabilirsiniz, ancak sebzeyi kendisi buzlukta saklamaya uygun değildir.
HAVUÇ:
Taze havuçlar genellikle sert ve canlı renkte olur. Solgun ve esnek olanlardan kaçının. Havuçları saplarıyla aldıysanız, saplarını kesmeden önce saklamak daha iyidir; çünkü saplar havucun nemini kaybetmesine neden olabilir. Havuçlar, buzdolabında haftalarca saklanabilir, ancak lezzet ve besin değeri zamanla azalabilir.
ISPANAK:
Kuru olmayan, küçük, yeşil ve ince yapraklı ıspanakları tercih etmelisiniz. Sararma yapmış kökleri olanları almayın.
PATLICAN:
Sıkı, pürüzsüz ve kahverengi lekesiz olanları tercih etmelisiniz. Küçük, olgunlaşmamış patlıcanlar genellikle daha iyidir. Tazeliğini kontrol etmek için hafifçe sıkabilirsiniz.
TAZE FASULYE:
Çıtır çıtır olanları tercih etmelisiniz. Esnek veya kırılgan olanlar genellikle taze değildir.
MANTAR:
Üzeri lekesiz ve sıkı olanları tercih etmelisiniz. Kurumaları varsa almamalısınız. Nemini muhafaza etmek için kese kağıdında saklayabilirsiniz.
BAMYA:
Küçük, parlak, yeşil ve taze olanları tercih etmelisiniz. Sapları kolayca kırılmalıdır.
KARNABAHAR:
Sıkı bir yapısı olmalı ve çiçekleri sık sık olmalıdır. Üzerinde lekeler varsa taze olmayabilir.
BALKABAĞI:
Ağır ve kabuğu tırnağınızla çizilemeyecek kadar sert olanları seçin.
PAZI:
Yaprakları koyu renk ve diri olanları seçin. Solgun veya sert olanları almamalısınız.
KIVIRCIK:
Sapı sağlam olmalı, yaprakları incecik ve koyu renkte olmalıdır.
PIRASA:
Ne kadar ince olursa o kadar taze olabilir. Buzdolabında bir haftadan fazla saklanabilir.
LİMON:
Ağır olmalı ve kabuğu ince, lekesiz ve parlak olmalıdır.
TURP:
Yeşil yapraklı olanları tercih edin. Sert, ağır ve lekesiz olmalıdır.
PANCAR:
Yaprakları yeşil ve diri olanları alın. Kabuğu pürüzsüz ve ince olmalıdır.
BRÜKSEL LAHANASI:
Açık yeşil renkte ve yapısı sıkı olanları tercih edin.
LAHANA:
Yaprakları sıkı ve lekesiz olmalıdır.
SARIMSAK:
Büyük, tombul ve dış kabukları ince olanları seçin.
KURU SOĞAN:
Sıkı, ağır ve ince kabuklu olanları tercih edin.
BEZELYE:
Kabukları sıkı, kadifemsi ve düz olmalıdır. Renkleri orta yoğunlukta olmalı.
DOLMA BİBER:
Canlı renkte, küçük ve ince kabuklu olanları tercih edin.
PATATES:
Düzgün şekilli, pürüzsüz ve darbesiz olanları seçin.
TATLI PATATES:
Düzgün renkte, pürüzsüz ve kurt deliği olmayanları tercih edin.
KABAK:
İnce, parlak ve canlı kabuklu olanları tercih edin. Ağır ve elinizden ayrılmıyorsa daha taze olabilir.




